Podstawowa opieka
Podstawowa opieka
Zawiera wysoce skuteczne wielowarstwowe liposomy, nanosomy, ceramidy, olej z wiesiołka, olej jojoba, witaminy A i E oraz prowitaminę B5. Luksusowa pielęgnacja dla szczególnie wymagających! Zalecany, jeśli chcesz dowiedzieć się, co jest możliwe dzięki pielęgnacji skóry bionomerami lub jako zabieg spa.
Wskazówka dla mężczyzn: Idealny do szczególnie skutecznej regeneracji skóry po goleniu dzięki bardzo wysokiej zawartości identycznych ze skórą lipidów z wielowarstwowych liposomów.
30 ml Butelka
Art.-Nr. 1058
10 ml Tubka
Art.-Nr. 1558
Aqua, Butylene Glycol, Oenothera Biennis Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Lecithin, Urea, D-alpha-Tocopheryl Acetate, Panthenol, Glykosphingolipide, D-mixed-Tocopherols, Retinyl Palmitate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Sodium Hyaluronate, Allantoin, Tetrahydroxypropyl Ethylenediamine, Carbomer, Alcohol
Aqua:
Woda. Stanowi ona około 65% masy ludzkiego ciała i dlatego ma fundamentalne znaczenie dla funkcji organizmu, w tym dla skóry. W wielu produktach kosmetycznych (roztwory wodne, środki czyszczące, emulsje) woda jest składnikiem, który stanowi największą część preparatu pod względem ilości i stanowi podstawę fazy wodnej w emulsjach. Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych (hydrofilowych), takich jak alkohole, rozpuszczalne w wodzie witaminy lub sole. W przypadku stosowania w produktach kosmetycznych, używana woda jest zazwyczaj poddawana obróbce wstępnej w celu usunięcia mikroorganizmów, które mogłyby prowadzić do zepsucia produktu lub rozpuszczonych soli, które mogą pogorszyć stabilność emulsji lub żeli (sterylizacja i demineralizacja).
Column
Insert column left
Insert column right
Delete column
Row
Insert row above
Insert row below
Delete row
Merge cells
Merge cells
Split cell
Table properties
Cell properties
Insert paragraph outside the table
Insert before
Insert after
Delete table
Butylene Glycol:
Rozpuszczalnik o działaniu nawilżającym na skórę, bardzo dobra kompatybilność, powinien być preferowany zamiast glikolu propylenowego w produktach stosowanych codziennie.
Oenothera Biennis Oil:
Olej z wiesiołka: Jeden z najcenniejszych olejów do pielęgnacji skóry. Dzięki wysokiemu stężeniu wysoce nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu linolowego i kwasu gamma-linolenowego, jest skuteczny w walce z suchą, szorstką i łuszczącą się skórą. Działa nawilżająco, kojąco na skórę, zwiększa krążenie krwi i przeciwdziała powstawaniu wyprysków. U wielu osób zaburzony jest etap metabolizmu kwasu linolowego do kwasu gamma-linolenowego, co w skrajnych przypadkach skutkuje neurodermitem. Z tego powodu olej z wiesiołka jest również bardzo popularny w naturopatii.
Lecithin:
Jest ważnym składnikiem wszystkich błon komórkowych. Lecytyna może tworzyć liposomy. Są one w stanie znacznie zwiększyć poziom nawilżenia skóry, transportować przyjazne dla skóry witaminy w głąb skóry i działać przeciwtrądzikowo ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Lecytyna służy również jako naturalny emulgator pochodzenia roślinnego i wspomaga działanie naturalnej lipidowej warstwy ochronnej skóry, wygładzając ją i nawilżając.Lecytyna (i) octan D-alfa-tokoferylu (i) palmitynian retinylu to właściwa deklaracja dla nanosomów, które są wypełnione naturalną witaminą E i witaminą A. Nanosomy mogą transportować substancje rozpuszczalne w tłuszczach do skóry.
Urea:
Rozpuszczalny w wodzie mocznik jest stosowany w wielu produktach kosmetycznych. Mocznik jest składnikiem naturalnych czynników nawilżających warstwy rogowej (zawartość między 7% a 12%; do połowy niższa w chronicznie suchej skórze) i ma wysoką zdolność wiązania wody. Przyczynia się do trwałego nawilżenia skóry i zmniejsza przeznaskórkową utratę wody. Mocznik ma działanie keratoplastyczne, w wyższych stężeniach ma działanie keratolityczne i dlatego jest również stosowany w pielęgnacji skóry dotkniętej łuszczycą lub atopowym zapaleniem skóry (neurodermit). Mocznik jest również w stanie zmniejszyć drażniący potencjał środków powierzchniowo czynnych.
D-alpha-Tocopheryl Acetate:
Naturalny octan witaminy E; forma magazynowa w skórze, przekształca się w formę aktywną poprzez rozpuszczenie wiązania octanowego; przeciwutleniacz o właściwościach chroniących skórę, np. przed promieniowaniem UV, nawilża, opóźnia przedwczesne starzenie się skóry.
Panthenol:
D-pantenol = prowitamina B5: Poprawia i zwiększa zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci, działa przeciwzapalnie, zmniejsza lub hamuje swędzenie. Stymulacja epitelializacji: Małe rany (golenie), otarcia i pęcherze goją się lepiej. Stosowany w produktach do pielęgnacji włosów nie tylko osadza się na włosach i skórze głowy, ale także wnika w nie i ma długotrwały efekt. Ponieważ kwas pantotenowy jest ważnym składnikiem zdrowych włosów, prekursor D-pantenolu służy jako „pokarm dla włosów” zgodnie z badaniami naukowymi. Zapewnia włosom długotrwałe nawilżenie, poprawia rozczesywalność włosów, ogranicza powstawanie rozdwojonych końcówek, poprawia kondycję zniszczonych włosów, pogrubia włosy i nadaje im połysk. Zmniejsza łamliwość paznokci.
Glykosphingolipide:
Występują we wszystkich błonach komórkowych organizmu, w naskórku są prekursorem ceramidów, ważnego składnika lipidów warstwy rogowej.
D-mixed-Tocopherols:
To nazwa mieszaniny naturalnych tokoferoli (witamina E; D-alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol). Witamina E jest najważniejszą witaminą ochronną skóry, która chroni skórę przed promieniami UV i rodnikami tlenowymi.
Retinyl Palmitate:
Jest formą magazynową witaminy A, która jest przekształcana w wolną witaminę A w skórze. Stymuluje podziały komórkowe i dlatego ma silne działanie regenerujące, szczególnie w przypadku skóry przed wiekiem i przy długotrwałym stosowaniu. Badania wykazały nawet wzrost zawartości kolagenu w skórze, niewielką redukcję zmarszczek i wzrost elastyczności skóry.
Sodium Ascorbyl Phosphate:
Wysoce skuteczny przeciwutleniacz i dawca witaminy C dla skóry
Forma magazynowa witaminy C w postaci estru fosforanowego. Rozpuszczalna w wodzie witamina o właściwościach przeciwutleniających. Działa przeciwko uszkadzającym komórki wolnym rodnikom, chroni nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, jest niezbędna do tworzenia kolagenu, a tym samym całej tkanki łącznej, a także do funkcjonowania układu odpornościowego. Wraz z witaminą E bardzo dobrze nadaje się do zapobiegania powstawaniu nitrozoamin.
Sodium Hyaluronate:
Sól sodowa kwasu hialuronowego. Naturalny środek nawilżający o właściwościach wygładzających skórę, ważny naturalny składnik dolnych warstw skóry (skóry właściwej). Dawniej produkowany z kogucich grzebieni, obecnie produkowany w lepszej jakości dzięki biotechnologii.
Allantoin:
Alantoina jest identyczną z ciałem, rozpuszczalną w wodzie substancją i jest chemicznie spokrewniona z mocznikiem. Występuje w różnych roślinach, ale obecnie jest produkowana syntetycznie do użytku w kosmetykach. Jej najważniejszą właściwością jest stymulacja tworzenia nowych komórek. Promuje tworzenie kolagenu, regenerację skóry i gojenie się ran, stymuluje złuszczanie, wygładza skórę i może mieć kojący wpływ na atopowe zapalenie skóry.
Tetrahydroxypropyl Ethylenediamine:
Używany do neutralizacji żelu poliakrylanowego (karbomeru), reaguje alkalicznie w wodzie.
Carbomer:
Neutralny środek żelujący na bazie poliakrylanu, który jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę. W przeciwieństwie do różnych twierdzeń, nie zawiera "mikroplastików".
Alcohol:
Alkohol etylowy: identyczny dla ciała. Ma działanie odświeżające i antybakteryjne. Służy również jako rozpuszczalnik dla innych składników. W przeciwieństwie do twierdzeń przeciwnych, nie ma ryzyka wysuszenia skóry przy normalnych stężeniach!