Oczyszczanie twarzy

EYE MAKE UP REMOVERPłyn do demakijażu oczu

Oczyszczanie twarzy

EYE MAKE UP REMOVERPłyn do demakijażu oczu

Ta łagodna emulsja oczyszczająca jest szczególnie odpowiednia do demakijażu okolic oczu. Wyjątkowo delikatnie oczyszcza skórę i jednocześnie ją pielęgnuje dzięki wysokiemu stężeniu składników odżywczych, takich jak przyjazne dla skóry olejki, naturalna witamina E i naturalne substancje nawilżające. Jak wszystkie produkty DR. BAUMANN, jest naturalnie wolny od olejów mineralnych.

75 ml Tubka
Nr artykułu 1920


Ingredients (Deklaracja INCI składników):

Aqua, Ethylhexyl Cocoate, Oleyl Erucate, Butylene Glycol, Sucrose Stearate, Urea, D-alpha-Tocopheryl Acetate, Sodium Lactate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, D-Mixed Tocopherols, Lactic Acid, Allantoin, Stearyl Alcohol, Sodium Cocoyl Glutamate, Xanthan Gum, Disodium Cocoyl Glutamate


Dalsze wyjaśnienia dotyczące składników:

Aqua:
Woda. Stanowi około 65% masy ciała człowieka i dlatego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym skóry. W wielu produktach kosmetycznych (roztwory wodne, środki czyszczące, emulsje) woda stanowi główny składnik formulacji i stanowi podstawę fazy wodnej w emulsjach. Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych (hydrofilowych), takich jak alkohole, witaminy rozpuszczalne w wodzie czy sole. W przypadku produktów kosmetycznych, woda jest zazwyczaj poddawana wstępnemu uzdatnianiu w celu usunięcia mikroorganizmów, które mogłyby prowadzić do zepsucia produktu, lub rozpuszczonych soli, które mogłyby osłabić stabilność emulsji lub żeli (sterylizacja i odsalanie).

Ethylhexyl Cocoate:
Identyczny z Octyl Cocoate. Płynny wosk esterowy o dużej rozlewności i nietłustym wykończeniu, produkowany z oleju kokosowego. Szeroki zakres zastosowań jako neutralny olej bazowy.

Oleyl Erucate:
Płynny ester woskowy, główny składnik oleju jojoba, pozyskiwany z surowców roślinnych, zapewnia skórze intensywną ochronę, a także właściwości regenerujące i wygładzające.

Butylene Glycol:
W produktach codziennego użytku należy preferować rozpuszczalnik o właściwościach nawilżających skórę, bardzo dobrze tolerowany przez skórę, zamiast glikolu propylenowego.

Sucrose Stearate:
Emulgator O/W otrzymywany z cukru trzcinowego i tłuszczu, bardzo delikatny dla skóry, nawilżający.

Urea:
Rozpuszczalny w wodzie mocznik jest stosowany w wielu produktach kosmetycznych. Mocznik jest składnikiem naturalnych czynników nawilżających w warstwie rogowej naskórka (zawartość od 7% do 12%; nawet o połowę mniej w przypadku skóry przewlekle suchej) i charakteryzuje się wysoką zdolnością wiązania wody. Przyczynia się do długotrwałego nawilżenia skóry i zmniejsza transepidermalną utratę wody. Mocznik działa keratoplastycznie, a w wyższych stężeniach – keratolitycznie, dlatego jest również stosowany w pielęgnacji skóry dotkniętej łuszczycą lub atopowym zapaleniem skóry (egzemą). Ponadto mocznik zmniejsza drażniący potencjał surfaktantów.

D-alpha-Tocopheryl Acetate:
Naturalny octan witaminy E; forma magazynowana w skórze, przekształcana w formę aktywną poprzez rozbicie wiązania octanowego; przeciwutleniacz o właściwościach chroniących skórę, np. przed promieniowaniem UV, nawilżający, opóźniający przedwczesne starzenie się skóry

Sodium Lactate:
Kwas sodowo-mlekowy: Działa nawilżająco na skórę, przy czym fizjologiczne pH skóry wynosi średnio 5,5. Jest ważnym składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego (NMF) skóry i jej płaszcza kwasowego.

Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate:
Emulgator do systemów typu olej w wodzie, bardzo dobrze tolerowany przez skórę. Pochodzi z gliceryny, cukru i kwasów tłuszczowych.

D-Mixed Tocopherols:
Tak nazywa się mieszanina naturalnych tokoferoli (witamina E; D-alfa, beta, gamma i delta-tokoferol). Witamina E jest najważniejszą witaminą chroniącą skórę, chroniąc ją przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami.

Lactic Acid:
Kwas mlekowy. Występuje jako produkt przemiany materii w organizmie i na skórze; w wyższych stężeniach i przy niskim pH 2-3 działa złuszczająco na warstwę rogową naskórka; w formie buforowanej (fizjologiczne pH skóry ok. 5,5) wspomaga nawilżenie i chroni płaszcz kwasowy skóry.

Allantoin:
Alantoina to naturalnie występująca, rozpuszczalna w wodzie substancja chemicznie spokrewniona z mocznikiem. Występuje w różnych roślinach, ale do celów kosmetycznych jest obecnie wytwarzana syntetycznie. Jej najważniejszą właściwością jest stymulacja regeneracji komórek. Wspomaga produkcję kolagenu, regenerację skóry i gojenie się ran, stymuluje złuszczanie naskórka, wygładza skórę i może działać kojąco na atopowe zapalenie skóry.

Stearyl Alcohol:
Alkohol tłuszczowy identyczny z tymi występującymi w organizmie, występujący jako produkt pośredni w metabolizmie tłuszczów, obecny również w niewielkich ilościach w naskórku. Wzmacnia konsystencję emulsji.

Sodium Cocoyl Glutamate:
Składa się z identycznych jak w ludzkim organizmie kwasów tłuszczowych i identycznego z ludzkim aminokwasem kwasu glutaminowego. Stosowany jako środek powierzchniowo czynny, bardzo łagodny środek myjący, nie wysusza skóry.

Xanthan Gum:
Polisacharyd, naturalny środek żelujący o bardzo dobrych właściwościach przyjaznych dla skóry, jest uzyskiwany biotechnologicznie.

Disodium Cocoyl Glutamate:
Składa się z identycznych z ludzkimi kwasami tłuszczowymi i identycznego z ludzkimi aminokwasami kwasu glutaminowego. Jest stosowany jako środek powierzchniowo czynny, bardzo łagodny środek czyszczący.