Specjalna opieka
Specjalna opieka
Martwe komórki naskórka na twarzy i ciele są usuwane przez szczególnie delikatne okrągłe cząsteczki ścierne bez uszkadzania skóry. Skutecznie zapobiega to powstawaniu zaskórników i zanieczyszczeń. Kolejne wysokiej jakości składniki aktywne produktów do pielęgnacji skóry mogą lepiej wnikać w skórę i rozwijać swoje działanie.
50 ml Tygiel
Nr artykułu 106
Aqua, Ethylhexyl Cocoate, Butylene Glycol, Cellulose, Ceteareth-20, Stearyl Alcohol, Sucrose Cocoate, Tetrahydroxypropyl Ethylenediamine, Carbomer
Aqua:
Woda. Stanowi około 65% masy ciała człowieka i dlatego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym skóry. W wielu produktach kosmetycznych (roztwory wodne, środki czyszczące, emulsje) woda stanowi główny składnik formulacji i stanowi podstawę fazy wodnej w emulsjach. Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych (hydrofilowych), takich jak alkohole, witaminy rozpuszczalne w wodzie czy sole. W przypadku produktów kosmetycznych, woda jest zazwyczaj poddawana wstępnemu uzdatnianiu w celu usunięcia mikroorganizmów, które mogłyby prowadzić do zepsucia produktu, lub rozpuszczonych soli, które mogłyby osłabić stabilność emulsji lub żeli (sterylizacja i odsalanie).
Ethylhexyl Cocoate:
Identyczny z Octyl Cocoate. Płynny wosk esterowy o dużej rozlewności i nietłustym wykończeniu, produkowany z oleju kokosowego. Szeroki zakres zastosowań jako neutralny olej bazowy.
Butylene Glycol:
W produktach codziennego użytku należy preferować rozpuszczalnik o właściwościach nawilżających skórę, bardzo dobrze tolerowany przez skórę, zamiast glikolu propylenowego.
Cellulose:
Substancja wypełniająca i złuszczająca, pozyskiwana z włókien roślinnych.
Ceteareth-20:
Emulgator na bazie alkoholi tłuszczowych.
Stearyl Alcohol:
Alkohol tłuszczowy identyczny z tymi występującymi w organizmie, występujący jako produkt pośredni w metabolizmie tłuszczów, obecny również w niewielkich ilościach w naskórku. Wzmacnia konsystencję emulsji.
Sucrose Cocoate:
Łagodny, niejonowy środek powierzchniowo czynny o właściwościach zmiękczających, otrzymywany z cukru trzcinowego i tłuszczu, dzięki czemu poprawia tolerancję innych środków powierzchniowo czynnych.
Tetrahydroxypropyl Ethylenediamine:
Stosowany do neutralizacji żelu poliakrylowego (karbomeru), reaguje alkalicznie w wodzie.
Carbomer:
Neutralny, bardzo przyjazny dla skóry środek żelujący na bazie poliakrylanu. Wbrew twierdzeniom, nie zawiera „mikroplastiku”.