Podstawowa opieka

LIPOSOME ACTIVE CARE

Podstawowa opieka

LIPOSOME ACTIVE CARE

Najlepsza kuracja na przebarwienia i niedoskonałości skóry. Wysokie stężenie olejku z drzewa herbacianego, witaminy E, lecytyny, tlenku cynku i witaminy A zapewnia wyraźnie widoczne rezultaty i wyraźnie piękniejszą cerę. LIPOSOME ACTIVE CARE nakłada się na całą twarz po dokładnym oczyszczeniu. Przy konsekwentnym i regularnym stosowaniu rano i wieczorem można osiągnąć znaczną poprawę stanu skóry.

30 ml Butelka
Nr artykułu 1191

10 ml Tubka
Nr artykułu 1591


Ingredients (Deklaracja INCI składników):

Aqua, Butylene Glycol, Urea, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Alcohol, Stearyl Alcohol, Polyurethane-39, Caprylic/Capric Triglyceride, Vegetable Oil, D-alpha-Tocopheryl Acetate, Lecithin, Bisabolol, Panthenol, D-Mixed Tocopherols, Retinyl Palmitate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Lactic Acid, Sodium Hyaluronate, Allantoin, Citric Acid, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide, Zinc Oxide (nano), Limonene


Dalsze wyjaśnienia dotyczące składników:

Aqua:
Woda. Stanowi około 65% masy ciała człowieka i dlatego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym skóry. W wielu produktach kosmetycznych (roztwory wodne, środki czyszczące, emulsje) woda stanowi główny składnik formulacji i stanowi podstawę fazy wodnej w emulsjach. Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych (hydrofilowych), takich jak alkohole, witaminy rozpuszczalne w wodzie czy sole. W przypadku produktów kosmetycznych, woda jest zazwyczaj poddawana wstępnemu uzdatnianiu w celu usunięcia mikroorganizmów, które mogłyby prowadzić do zepsucia produktu, lub rozpuszczonych soli, które mogłyby osłabić stabilność emulsji lub żeli (sterylizacja i odsalanie).

Butylene Glycol:
W produktach codziennego użytku należy preferować rozpuszczalnik o właściwościach nawilżających skórę, bardzo dobrze tolerowany przez skórę, zamiast glikolu propylenowego.

Urea:
Rozpuszczalny w wodzie mocznik jest stosowany w wielu produktach kosmetycznych. Mocznik jest składnikiem naturalnych czynników nawilżających w warstwie rogowej naskórka (zawartość od 7% do 12%; nawet o połowę mniej w przypadku skóry przewlekle suchej) i charakteryzuje się wysoką zdolnością wiązania wody. Przyczynia się do długotrwałego nawilżenia skóry i zmniejsza transepidermalną utratę wody. Mocznik działa keratoplastycznie, a w wyższych stężeniach – keratolitycznie, dlatego jest również stosowany w pielęgnacji skóry dotkniętej łuszczycą lub atopowym zapaleniem skóry (egzemą). Ponadto mocznik zmniejsza drażniący potencjał surfaktantów.

Melaleuca Alternifolia Leaf Oil:
Olejek z drzewa herbacianego: Olejek eteryczny o wyraźnych właściwościach antyseptycznych, szczególnie w połączeniu z manuką i lawendą.

Alcohol:
Alkohol etylowy: Biozgodny. Działa odświeżająco i antybakteryjnie. Służy również jako rozpuszczalnik dla innych składników. Wbrew innym zapewnieniom, w normalnych stężeniach nie ma ryzyka wysuszenia skóry!

Stearyl Alcohol:
Alkohol tłuszczowy identyczny z tymi występującymi w organizmie, występujący jako produkt pośredni w metabolizmie tłuszczów, obecny również w niewielkich ilościach w naskórku. Wzmacnia konsystencję emulsji.

Polyurethane-39:
Substancja żelująca, stabilizator w balsamach.

Caprylic/Capric Triglyceride:
Olej roślinny neutralny (trigliceryd) z krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Ma właściwości nawilżające.

Vegetable Oil:
Olej bazowy identyczny ze skórą, wytwarzany z surowców roślinnych, określany również jako Olus Oil.

D-alpha-Tocopheryl Acetate:
Naturalny octan witaminy E; forma magazynowana w skórze, przekształcana w formę aktywną poprzez rozbicie wiązania octanowego; przeciwutleniacz o właściwościach chroniących skórę, np. przed promieniowaniem UV, nawilżający, opóźniający przedwczesne starzenie się skóry

Lecithin:
Lecytyna jest ważnym składnikiem wszystkich błon komórkowych. Może tworzyć liposomy. Liposomy te mogą znacząco zwiększyć wilgotność skóry, transportować do niej witaminy korzystne dla skóry, a dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwalczać trądzik. Ponadto lecytyna działa jako naturalny emulgator pochodzenia roślinnego i wspiera naturalną barierę lipidową skóry, wygładzając ją i zatrzymując wilgoć. Lecytyna (i) octan D-alfa-tokoferylu (i) palmitynian retinylu to właściwa nazwa dla nanosomów bogatych w naturalną witaminę E i witaminę A. Nanosomy mogą transportować do skóry substancje rozpuszczalne w tłuszczach.

Bisabolol:
Substancja czynna rumianku działa przeciwzapalnie i koi skórę.

Panthenol:
D-Pantenol (prowitamina B5): Poprawia i zwiększa nawilżenie skóry, działa przeciwzapalnie oraz łagodzi lub hamuje swędzenie. Stymuluje naskórkowanie, przyspieszając gojenie drobnych ran (takich jak po goleniu), otarć i pęcherzy. Wspomaga również regenerację skóry i zwalcza popękaną i łamliwą skórę. Zastosowany w produktach do pielęgnacji włosów nie tylko osadza się na włosach i skórze głowy, ale także wnika w nie, zapewniając długotrwałe efekty. Ponieważ kwas pantotenowy jest ważnym składnikiem zdrowych włosów, badania naukowe wykazały, że jego prekursor, D-Pantenol, działa jak „pokarm dla włosów”. Zapewnia długotrwałe nawilżenie, ułatwia układanie, redukuje rozdwojone końcówki, poprawia stan zniszczonych włosów, zagęszcza włosy i dodaje blasku. Zmniejsza również łamliwość paznokci.

D-Mixed Tocopherols:
Tak nazywa się mieszanina naturalnych tokoferoli (witamina E; D-alfa, beta, gamma i delta-tokoferol). Witamina E jest najważniejszą witaminą chroniącą skórę, chroniąc ją przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami.

Retinyl Palmitate:
Jest to forma magazynowania witaminy A, która w skórze przekształca się w wolną witaminę A. Stymuluje podział komórek, a zatem ma silne działanie regenerujące, szczególnie w przypadku skóry przedwcześnie starzejącej się i przy długotrwałym stosowaniu. Badania wykazały nawet wzrost zawartości kolagenu w skórze, niewielką redukcję zmarszczek i wzrost elastyczności skóry.

Sodium Ascorbyl Phosphate:
Wysoce skuteczny przeciwutleniacz i wzmacniacz witaminy C dla skóryWitamina C jest magazynowana w postaci estru fosforanowego. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie o właściwościach antyoksydacyjnych. Zwalcza szkodliwe dla komórek wolne rodniki, chroni nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem i jest niezbędna do produkcji kolagenu, a tym samym całej tkanki łącznej, a także do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wraz z witaminą E bardzo skutecznie zapobiega tworzeniu się nitrozoamin.

Lactic Acid:
Kwas mlekowy. Występuje jako produkt przemiany materii w organizmie i na skórze; w wyższych stężeniach i przy niskim pH 2-3 działa złuszczająco na warstwę rogową naskórka; w formie buforowanej (fizjologiczne pH skóry ok. 5,5) wspomaga nawilżenie i chroni płaszcz kwasowy skóry.

Sodium Hyaluronate:
Sól sodowa kwasu hialuronowego. Naturalny środek nawilżający o właściwościach wygładzających skórę, ważny naturalny składnik dolnych warstw skóry (skóry właściwej). Dawniej pozyskiwany z grzebieni kogucich, obecnie produkowany biotechnologicznie w ulepszonej jakości.

Allantoin:
Alantoina to naturalnie występująca, rozpuszczalna w wodzie substancja chemicznie spokrewniona z mocznikiem. Występuje w różnych roślinach, ale do celów kosmetycznych jest obecnie wytwarzana syntetycznie. Jej najważniejszą właściwością jest stymulacja regeneracji komórek. Wspomaga produkcję kolagenu, regenerację skóry i gojenie się ran, stymuluje złuszczanie naskórka, wygładza skórę i może działać kojąco na atopowe zapalenie skóry.

Citric Acid:
Kwas cytrynowy. Wytwarzany biotechnologicznie, bioidentyczny składnik aktywny. Występuje naturalnie w organizmie człowieka, a w niskich stężeniach występuje również na skórze. Chroni skórę przed stresem oksydacyjnym, wspomaga ochronę produktu zapewnianą przez przeciwutleniacze oraz reguluje pH produktu.

Xanthan Gum:
Polisacharyd, naturalny środek żelujący o bardzo dobrych właściwościach przyjaznych dla skóry, jest uzyskiwany biotechnologicznie.

Sodium Hydroxide:
Wodorotlenek sodu. Służy do regulacji pH produktów kosmetycznych. Jony sodowe i wodorotlenkowe są identyczne z tymi występującymi w organizmie.

Zinc Oxide (nano):
Tlenek cynku, naturalny minerał o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, pełni również funkcję wyjątkowo przyjaznego dla skóry filtra przeciwsłonecznego, skutecznego zarówno w zakresie promieniowania UVA, jak i UVB. W celu poprawy jego właściwości aplikacyjnych często stosuje się tlenek cynku poddany obróbce powierzchniowej (np. trietoksykaprylylosilanem). Czasami jest on stosowany jako nanomateriał; wbrew niektórym twierdzeniom, nanotlenek cynku nie może wnikać w skórę.

Limonene:
Zapach, naturalny składnik olejków eterycznych.