Pielęgnacja twarzy

BAOBAB CREAM

Pielęgnacja twarzy

BAOBAB CREAM

Lekka, ale również intensywnie pielęgnująca emulsja W/O z wysokim stężeniem oleju z nasion baobabu. Bogaty w witaminy olej z kwasami tłuszczowymi omega 3, 6 i 9 jest łatwo wchłaniany przez skórę. W połączeniu z olejem z pestek moreli i olejem jojoba zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry. Produkt nadaje się jako krem do twarzy dla wszystkich rodzajów skóry, a także do pielęgnacji suchych i zestresowanych dłoni. Może być stosowany jako uniwersalny krem samodzielnie lub w połączeniu z preparatem liposomowym MultiActive: Najpierw nałożyć jeden z wariantów LIPOSOME MULTI ACTIVE, a następnie BAOBAB CREAM.

30 ml Tygiel
Nr artykułu 1119


Ingredients (Deklaracja INCI składników):

Aqua, Adansonia Digitata Seed Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Butylene Glycol, Urea, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, C18-36 Acid Triglyceride, Sodium Lactate, Diisostearoyl Polyglyceryl-3 Dimer Dilinoleate, D-alpha-Tocopheryl Acetate, D-Mixed Tocopherols, Retinyl Palmitate, Lactic Acid, Allantoin, Magnesium Sulfate


Dalsze wyjaśnienia dotyczące składników:

Aqua:
Woda. Stanowi około 65% masy ciała człowieka i dlatego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym skóry. W wielu produktach kosmetycznych (roztwory wodne, środki czyszczące, emulsje) woda stanowi główny składnik formulacji i stanowi podstawę fazy wodnej w emulsjach. Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych (hydrofilowych), takich jak alkohole, witaminy rozpuszczalne w wodzie czy sole. W przypadku produktów kosmetycznych, woda jest zazwyczaj poddawana wstępnemu uzdatnianiu w celu usunięcia mikroorganizmów, które mogłyby prowadzić do zepsucia produktu, lub rozpuszczonych soli, które mogłyby osłabić stabilność emulsji lub żeli (sterylizacja i odsalanie).

Adansonia Digitata Seed Oil:
Olejek z baobabu pozyskiwany jest z owoców afrykańskiego baobabu. Bogaty w naturalne witaminy, posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne, szczególnie dla skóry suchej i zniszczonej.

Simmondsia Chinensis Seed Oil:
Olej jojoba: Naturalny, płynny wosk o doskonałej tolerancji oraz wyjątkowych właściwościach ochronnych i odżywczych. Pozostawia skórę przyjemną i aksamitną w dotyku.

Prunus Armeniaca Kernel Oil:
Olej z pestek moreli, bogaty w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Butylene Glycol:
W produktach codziennego użytku należy preferować rozpuszczalnik o właściwościach nawilżających skórę, bardzo dobrze tolerowany przez skórę, zamiast glikolu propylenowego.

Urea:
Rozpuszczalny w wodzie mocznik jest stosowany w wielu produktach kosmetycznych. Mocznik jest składnikiem naturalnych czynników nawilżających w warstwie rogowej naskórka (zawartość od 7% do 12%; nawet o połowę mniej w przypadku skóry przewlekle suchej) i charakteryzuje się wysoką zdolnością wiązania wody. Przyczynia się do długotrwałego nawilżenia skóry i zmniejsza transepidermalną utratę wody. Mocznik działa keratoplastycznie, a w wyższych stężeniach – keratolitycznie, dlatego jest również stosowany w pielęgnacji skóry dotkniętej łuszczycą lub atopowym zapaleniem skóry (egzemą). Ponadto mocznik zmniejsza drażniący potencjał surfaktantów.

Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate:
Emulgator W/O, wytwarzany z tłuszczów roślinnych.

C18-36 Acid Triglyceride:
Wosk wysokotopliwy z naturalnych surowców, wzmacniacz konsystencji

Sodium Lactate:
Kwas sodowo-mlekowy: Działa nawilżająco na skórę, przy czym fizjologiczne pH skóry wynosi średnio 5,5. Jest ważnym składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego (NMF) skóry i jej płaszcza kwasowego.

Diisostearoyl Polyglyceryl-3 Dimer Dilinoleate:
Emulgator do emulsji W/O, otrzymywany z odnawialnych, roślinnych surowców: gliceryny i kwasów tłuszczowych, bardzo dobrze tolerowany przez skórę.

D-alpha-Tocopheryl Acetate:
Naturalny octan witaminy E; forma magazynowana w skórze, przekształcana w formę aktywną poprzez rozbicie wiązania octanowego; przeciwutleniacz o właściwościach chroniących skórę, np. przed promieniowaniem UV, nawilżający, opóźniający przedwczesne starzenie się skóry

D-Mixed Tocopherols:
Tak nazywa się mieszanina naturalnych tokoferoli (witamina E; D-alfa, beta, gamma i delta-tokoferol). Witamina E jest najważniejszą witaminą chroniącą skórę, chroniąc ją przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami.

Retinyl Palmitate:
Jest to forma magazynowania witaminy A, która w skórze przekształca się w wolną witaminę A. Stymuluje podział komórek, a zatem ma silne działanie regenerujące, szczególnie w przypadku skóry przedwcześnie starzejącej się i przy długotrwałym stosowaniu. Badania wykazały nawet wzrost zawartości kolagenu w skórze, niewielką redukcję zmarszczek i wzrost elastyczności skóry.

Lactic Acid:
Kwas mlekowy. Występuje jako produkt przemiany materii w organizmie i na skórze; w wyższych stężeniach i przy niskim pH 2-3 działa złuszczająco na warstwę rogową naskórka; w formie buforowanej (fizjologiczne pH skóry ok. 5,5) wspomaga nawilżenie i chroni płaszcz kwasowy skóry.

Allantoin:
Alantoina to naturalnie występująca, rozpuszczalna w wodzie substancja chemicznie spokrewniona z mocznikiem. Występuje w różnych roślinach, ale do celów kosmetycznych jest obecnie wytwarzana syntetycznie. Jej najważniejszą właściwością jest stymulacja regeneracji komórek. Wspomaga produkcję kolagenu, regenerację skóry i gojenie się ran, stymuluje złuszczanie naskórka, wygładza skórę i może działać kojąco na atopowe zapalenie skóry.

Magnesium Sulfate:
Sól Epsom, stabilizator w formulacjach W/O